Programok iskoláknak

Programok óvodásoknak


 

Gondolatok az óvodás korosztály programja elé...

A 3–6 éves gyermek számára fokozatosan tágul a világ. A gyermeknek meg kell erősödni, ügyesedni saját testében, hogy bátran indulhasson felfedező útra. Varázslatos gyermekvilágának békéjét, titkait, képzeletét őrizve kell megtanítanunk őt a felnőtt valóság befogadására.
A saját testét magabiztosan használó gyermek számára a térben való tájékozódás, a nagy– és finommozgások kivitelezése örömforrás.
A kisgyerek koncentrált figyelme – bár percekig tart, és kis terjedelmű– számára kedves játéktevékenységben könnyedén növelhető. Ebben a figyelmi állapotban a gyermek állandóan tanul és feladattudata is kedvezően formálódik.
A kisgyermek rövid távú memóriája a tárgyakkal végzett manipuláció, a megfelelően adagolt verbális és vizuális ingerek befogadása során folyamatosan fejlődik. Értelme, teste, lelke hosszú távú memóriájával felidézhető emlékanyagot gyűjt.
Nyelvi kifejezőkészsége –szókincse, beszédritmusa, képolvasása– a felnőttekkel és társaival való együttműködése során formálódik, gazdagodik; megfelelő mennyiségű és minőségű inger hatására igényesen fejlődik. Szociális fejlettsége, vagyis a társaihoz és a felnőttek világához való alkalmazkodása, kapcsolatteremtése, beválása részképességeinek fejlődésétől függ. Kiegyensúlyozott érzelmi életének kulcsa saját hatékonyságának megélése.
Mindehhez megfelelő környezetet a szerető, elfogadó, növelő családi és nevelői légkör biztosít.
A korosztálynak szóló projektcsomagunkat a múzeum különleges tárgyi környezetére méltán büszkén, a személyiségfejlődést segítő, színes tevékenységrendszerrel terveztük meg.

 

Kérjük, tekintsék át a múzeum által kínált programlehetőségeket!

"Látogassatok el hozzánk és mi segítünk felfedezni egy csodálatos világot, a mi világunkat!"

 

Néhány praktikus információ:

 A foglalkozások időtartama:

45–60 perc (igény szerint alakítható)

 A résztvevők maximális létszáma:

20 fő (nagyobb létszám esetén lehetőség van párhuzamos programokra, keresse munkatársunkat)

 A foglalkozások résztvételi díja:

400 Ft/résztvevő/foglalkozás (az intézményi programkínálatból választott foglalkozások  esetén)
- Egyedi igény alapján összeállított program, rendezvény esetén az ár kalkulált és egyeztetett!
Az árból a Kőszegi járás** köznevelési intézményei számára 50% kedvezményt biztosítuk!

**Kőszeg, Bük, Csepreg, Bozsok, Cák, Gyöngyösfalu, Horvátzsidány, Iklanberény, Kiszsidány, Kőszegdoroszló, Kőszegpaty, Kőszegszerdahely, Lócs, Lukácsháza, Nemescsó, Ólmod, Peresznye, Pusztacsó, Tormásliget, Tömörd, Velem

Kérjük a látogatás szervezőit, vegyék figyelembe, hogy az előre bejelentkezett csoportok minden esetben elsőbbséget élveznek. A Kőszegi Városi Múzeum és Könyvtár csak az előzetesen bejelentkezett és visszaigazolt csoportok esetében vállal garanciát a foglalkozások megtartására. Ezért kérjük, és javasoljuk, látogatásukat tervezzék és a kívánt programra előzetesen jelentkezzenek be.

Amennyiben kínálatunkban találtak elképzelésüknek megfelelő programot, kérjük, hogy a letölthető "Jelentkezési lap a Kőszegi Városi Múzeum és Könyvtár programjaira" című nyomtatványt kitöltve, aláírva - lehetőleg elektronikus formában (pdf) - jutassák el a programszervezes kukac kvmkl pont hu vagy a muzped kukac kvmkl pont hu e–mail címre. Postai úton a Kőszegi Városi Múzeum és Könyvtár, 9730 Kőszeg, Jurisics tér 6. címre!

Lehetőség van egyedi, speciális igényeket kielégítő program megtartására, előre egyeztetett témakörben is. Ez esetben, kérjük, legalább két héttel a tervezett látogatás előtt vegyék fel a kapcsolatot intézményünk munkatársaival a 94/360–259–es telefonszámon, a programszervezes kukac kvmkl pont hu vagy a muzped kukac kvmkl pont hu e–mail címeken, hogy a részleteket megbeszélhessék.

A múzeumpedagógiai foglakoztató az Arany Egyszarvú Patikában (Kőszeg, Jurisics tér 11.) van, minden esetben oda jöjjenek, kivéve ha a foglakozást más intézményünkbe kérték és azt az intézmény visszaigazolta.

 

PROGRAMKÍNÁLAT:

 Egyszer volt, most is van… (KVM/F-O/1/2020)

Téma: A régiségek megóvásának fontossága, és ebben a múzeumok szerepe. Belépés csak „ünneplőben”!
Tevékenység: Játékos bemutatkozás léggömbbel; a tárgyak szemmel látható, kézzel tapintható tulajdonságai; ismerkedés műtárgyakkal (csizma, kard, orvosi táska, patkó, stb.); szerepjáték.
Fejlesztendő területek: Szókincs, testséma, tapintásos érzékelés, viselkedéskultúra.

 

 "Patikatúra"

 Kalandozások a Patikamúzeumban (KVM/F-O/2/2020)

Téma: A patikamúzeum megismerése.
Tevékenység: Ismerkedés műtárgyakkal (fa–, fém és porcelán patikatégelyek, fecskendők, kötszerek, régi gyógyszerek); a múzeumi kiállítótér közös bebarangolása.
Fejlesztendő területek: Szókincs, együttműködés, rövid távú memória, viselkedéskultúra.

 

 Gyógyuljunk gyógyszerek nélkül! (KVM/F-O/3/2020)

Téma: A gyógynövények kedvező hatása egészségünkre.

Tevékenység: Gyógynövények (hársfa, kamilla, levendula, stb.) megismerése, tulajdonságaik összehasonlítása, gyógytea készítés.

Fejlesztendő területek: Figyelem, szóbeli kifejezőképesség, gondolkodás, praktikus tevékenység kivitelezése.

 

"Felfedezőúton a Kőszegi Városi Múzeumban!"

 Műhelylesen (KVM/F-O/4/2020)

Téma: A Tábornokház megismerése
Tevékenység: Séta a múzeumban; mondókázás (Gazdag Erzsi: Mesebolt); beszélgetés a látottakról.
Fejlesztendő területek: Vizuális–akusztikus figyelem, rövid távú memória, szerialitás, kommunikáció

 

 „Kipp–kopp kalapács, kicsi kovács mit csinálsz?” (KVM/F-O/5/2020)

Téma: A kovács– és lakatosmesterség megismerése.
Tevékenység: Találós kérdések megfejtése, a mesterséget bemutató film megtekintése, mondókázás, dísztárgy alakítás alumíniumfóliából.
Fejlesztendő területek: Szókincs, koncentrált figyelem, szerialitás, finommozgások, esztétikai érzék.

 

 

 Hogyan kerül a kolbász a tányérunkra? (KVM/F-O/6/2020)

Téma: A mészáros– és hentesmesterség megismerése.
Tevékenység: Ismerkedés háziállatokkal (sertés, szarvasmarha, szárnyas), azok hasznával és a mesterség eszközeivel (kés, daráló, kolbásztöltő); vásárlás–szerepjáték, „Kapható–e a hentesnél?” című memória–játék; állatfigura készítés.
Fejlesztendő területek: Szókincs, logikus gondolkodás, kommunikáció, finommozgások.

 

 

 Menjünk fodrászhoz! (KVM/F-O/7/2020)

Téma: Fésűs– és fodrászmesterség megismerése.
Tevékenység: Mi köze a patáknak és szarvaknak a fésűs mesterhez?; Ismerkedés a fodrász-borbély mester eszközeivel (hajszárító, olló, hajcsavaró, pemzli, fenő, borotvapenge); „Fodrásznál” című szerepjáték; frizura-terv készítése különböző anyagokból.
Fejlesztendő területek: Testséma, szókincs, logikus gondolkodás, finommozgások, esztétikai érzék, illem.

 

 Édes mesterség! (KVM/F-O/8/2020)

Téma: Cukrász–mézesbábos mesterség megismerése.
Tevékenység: Tevékenység: „Édességek-sütemények” című memórai-játék; ismerkedés a mesterség eszközeivel (tésztakiszúró forma, mézeskalács formázó fa, bonbonos doboz, fagylaltos kanál); kókuszgolyó készítés és fogyasztás.
Fejlesztendő területek: Rövid távú emlékezet, szókincs, koncentrált vizuális figyelem, praktikus tevékenység kivitelezése.

 

 Nyeregbe fel! (KVM/F-O/9/2020)

Téma: Nyerges– és szíjgyártó mesterség megismerése.
Tevékenység: A mesterség kéziszerszámainak megismerése (ár, kalapács, csikó, varrógép, sallangfonó); lószerszámok és díszítmények (nyereg, kantár, ostor) megtekintése; fonatkészítés bőrből.
Fejlesztendő területek: Szókincs, finommozgások, esztétikai érzék.

 

 Mesterségem címere: gyalu! (KVM/F-O/10/2020)

Téma: Az asztalosmesterség megismerése.
Tevékenység: A mesterséget bemutató rövidfilm megtekintése; ismerkedés szerszámokkal (fűrész, satu, gyalu, tolómérce) és feladatukkal, dísztárgy elkészítése.
Fejlesztendő területek: Szókincs, finommozgások, esztétikai érzék.