Helyi értéktár

A JURISICS TÉR


 

A nyugati határszélen fekvő Kőszeg igen gazdag történelmi múlttal rendelkezik. A középkori Belváros központja, a Jurisics tér az alapítás óta - immár hét és fél évszázada - mindig kulcsfontosságú helyszíne volt és maradt a városnak. A piac köré szerveződve a kezdetektől itt alakultak ki és maradtak fenn a legfontosabb világi és egyházi intézmények (templomok, plébánia, városháza, piac) melyek – egyedi kvalitásukon túl - kimagasló építészeti értéket képviselnek. A szerencsés módon megőrződött 16-17. századi térkialakítás a templomokkal, épületekkel és házsorokkal együtt szerves egységet alkot.

Lakóházait évszázadokon keresztül a polgárváros vezetői építették és lakták (városbírák, szenátorok), ami biztosítéka volt az igényes építkezéseknek. Az épületek a magyar középkori, reneszánsz és barokk kor művészetének kiemelkedő darabjai mind külső megjelenésükben, mind belső kialakításukban. Szerencsés módon a nagy beruházások, háborús pusztítások elkerülték, így telekkiosztása és épületállománya megmaradt és az egymást követő korokban tovább gazdagodott. Itt maradtak meg - a nyugati oldalon fűrészfogas beépítésben - a város legkorábbi, késő középkori, kőből épült házai, közöttük Magyarország egyetlen városházája, mely közel félezer éve megszakítás nélkül tudott és tud ma is ugyanabban az épületben a közigazgatás központjaként működni. A térnek a török ostrom után egységesen kiépült keleti házsora a reneszánsz városi építészet szép és hazánkban ritka példája.

Minden egyes épület külön-külön is egyedi kvalitással rendelkezik, mely védendő, ugyanakkor maga az egész tér, mint egység.