'Tízperces tárlat'

„Ész és szív mindíg együtt vezessen”


Chernel István (1865. máj. 31. Kőszeg – 1922. febr. 21. Kőszeg) kiváló természettudósunk, a legnagyobb magyar ornitológus. Kiváló vadász, síelő, zenerajongó, zeneszerző, fényképész, író, a madárvilág elmélyült kutatója és védelmezője volt. A kiállítás a 150. éve született európai-hírű ornitológusnak állít emléket. A kiállítás témája a Chernel István által megfogalmazott és hirdetett természetvédelemhez kapcsolódik.

Hátrahagyott írásai ritka egyéniségének, természet és emberszeretetének bizonyítékai. Ifjú korában verseket is írt, művészi hajlamainak másik megnyilvánulása volt a festészet. Naplómellékleteiben, menyasszonyához írott leveleiben számos madárrajzával, illusztrációjával találkozhatunk és nagyon szerette a zenét. Chernel István egy 1901-ben, naplójába leírt gondolata akár korunk ars poeticája is lehetne: "A XX. század kezdete! Fejlődjön és jusson belátásra az emberiség - bolygónkon az önzetlenség, szeretet, béke és boldogság honoljon!" E szép jelzőket pedig mi más ihlette az akkor 36 éves tudósnak, mint a madárvilág. A tárlaton a Chernel család, illetve Chernel István tárgyai, kéziratai, naplói kerülnek bemutatásra. Külön teremben ismerkedhetnek a látogatók az általa elindított és mindíg is kiemelten kezelt természetvédelem ügyével.

A kiállítás megvalósításához műtárgyak kölcsönzésével Cherenel Kálmán Városi Könyvtár (Kőszeg) a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum Természettudományi Osztálya (Szombathely), míg a természetvédelemmel foglalkoz részhez és a múzeumpedagógiai foglalkozások tartalmának kidolgozásához az Őrségi Nemzeti Park Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontja (Kőszeg) nyújtott szakmai segítséget.

 

A kiállítás és a hozzá kapcsolódó múzeumpedagógiai program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

A tárlat a Kőszegi Várkiállításban (Rajnis utca 9.) látható 2016. február 29-ig, kedd - vasárnap 10-17 között!