'Tízperces tárlat'

Kőszeg és a zene


Kőszeg Vasvármegye egyetlen szabad királyi városa volt, a megyében azonban nemcsak emiatt ismert. Kőszeget hosszú évtizedekig, évszázadokig „iskolavárosként” is emlegették, aminek következménye volt, hogy a 19. század utolsó évtizedeiben a magyarországi városok közül itt volt a legmagasabb az írni–olvasni tudók aránya (közel 90%). Ezt azért fontos kiemelni, mert e Nyugat–dunántúli kisváros jómódú és iskolázott polgársága körében korán megjelentek a civil szerveződések formái. Nem egy olyan helyi egyesület működik most, amely országos tekintetben is a legrégebbi vagy a legrégebben alapítottak között van. A város egyik első egylete a Kőszegi Hangászegylet volt, melyet 1840–ben alapítottak és amely később sok, zenével kapcsolatos szerveződés forrása lett. A ma is aktív Kőszegi Fúvószenekar, mely 2016-ban ünnepelte alapításának 150. évfordulóját szintén ekkor alakult. Kőszeg kulturális–zenei élete igen élénk volt a 18-20. században. Koncertezett itt Liszt Ferenc, akit még koncertje előtt díszpolgárrá választottak, de Kodály Zoltán is megjelent Kőszegen 1937-ben az Éneklő Ifjúság rendezvényein, sőt személyesen vezényelt. A hangversenyt lemezre rögzítették és a Budapest I. és II. rádióadókon országosan élőben közvetítették.

Ezen korszak nagy eseményei közé tartoztak még Reményi Ede világhírű hegedűvirtuóz 1861. és 1863. évi kőszegi fellépése. Fontos volt a házi zenélések időszaka is. Olyan családok, mint a Festetics, vagy olyan személyek, mint Chernel István, az Európa-hírű ornitológus tartottak rendszeres együtt zenéléseket otthonaikban.

Kőszegről indult Mohr Jenő világhírű zongoraművész vagy Kőszeghy (Purt) Károly operaénekes is. De Kőszeg polgármestere Jambrits Lajos zeneszerző is volt.

Kőszeg gazdag zenei életének feldolgozása és a zenei egyesületek, a zenei élethez kapcsolódó tárgyakat még nem láthatta a nagyközönség. Ezt a régi adósságát törleszti most a Kőszegi Városi Múzeum.

A tárlat a Kőszegi Várkiállításban (Rajnis utca 9.) látható volt 2017. február 14. és 2017. május 30. között.

 

A kiállítás megvalósulását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta