'Tízperces tárlat'

"Minden, ami szép" - Ottlik Géza emlékkiállítás


 

Ottlik Géza (Bp. 1912. máj. 9.–Bp. 1990. okt.9.) író, műfordító a 20. századi magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja. Kőszegen 1923-tól három évig a katonai főreáliskola növendéke volt, ebben az időszakban szerzett tapasztalatok inspirálták az 1959-ben megjelent „Iskola a határon” című híressé vált regényét. Az Iskola a határon növendékei állandó választási kényszerben élnek: az autonómia, a szolidaritás és a behódolás, a nyájszellem értékei között kell választaniuk. Tudatosítaniuk kell, hogy az egyén magára van utalva, a külső kiszolgáltatottságot csakis a belső függetlenség ellensúlyozhatja valamennyire. Nincs igazság és törvény, csak kifürkészhetetlen gondviselés van; embernek maradni az embertelenségben: olyan kegyelmi állapot, amelynek természetéről semmit sem tudhatunk.

Az író születésének 100. évfordulója alkalmából megrendezett kiállításon a látogatók átfogó képet kaphatnak Ottlik Géza életének, irodalmi pályafutásának legfontosabb állomásairól, melyet az író hagyatékából fennmaradt fényképek, személyes tárgyak tesznek érdekessé. Ottlik Géza relikviái a Petőfi Irodalmi Múzeum tulajdona.

 

A kiállítás mottója:

Istenem, gondolta, jártam ezen a földön. Láttam érdes követ horzsoló alkonyati napfényt. Mutattál nekem füvet, kavicsot, gyereket popók közt. És almát, ablakot. De mire ismertem rá ebben a kőben? Álltam egyszer ebben a kapuban márciusban, utazás előtt voltunk, és ráismertem egy előbbi márciusra: és most ráismertem erre a régebbi ráismerésre. Vagy valamire, aminek még a halmazállapotára, még a mivoltára sincs szó az emberi nyelvben. Érzés, állapot, éghajlat? Főnév, jelző, ige, határozószó? Talán, gondolta Jacobi, a teremtés egyetlen pillanata, a maga néven nevezhetőség előtti teljességében, egyszerűségében. Megelőzi a nyelvet, a hegedűszót, hogyan jelentsem hát az angyaloknak? Be kell érnem a pillanat megfogható parányi részecskéivel.

(Minden megvan)

 

A tárlat 2014. szeptember 4.-ig volt látható a Kőszegi Várkiállításban (Rajnis utca 9.)!