Állandó kiállítások

"Régi kőszegi patikák"Az Arany Egyszarvú Patikában látható kiállítás Vas megye 17-19. századi polgári és szerzetesi patikáinak emlékeiből mutat be válogatást a 18. századi állapotnak megfelelően helyreállított egykori patikaépületben. A múzeumba betérő látogatók megtekinthetik a hazai viszonylatban egyedülálló szárítópadlást vagy drogpadlást, ahol a patikusok egykor a gyógyszerek előállításához szükséges gyógynövényeket szárították, ezt tesszük mi is a rekonstruált ládafiás szárítópolcozaton, így mai napig a száradó friss növények kellemes illatta lengi be a drogpadlást.
A múzeum belső udvarán található a barokkos kialakítású patikakert, melyben a 17. században gyógynövényként használatos növényekből mutatunk be közel nyolcvan félét.
Az egykori patikaépületben, mely 1777-től működött, kapott helyet a nyugat-dunántúl gyógyszerészet-történeti emlékeit bemutató tárlat. Az első helyiségben láthatóak a megye legrégebbi gyógyszerészet-történeti dokumentumai, a jezsuita patika írásos emlékei és a múzeum épületének története. A nagy teremben a különféle gyógyszeralapanyagokat, ásványi, növényi, állati eredetűekből láthatnak válogatást, rákszem, vipera, hódmirigy stb. Ezt követően a gyógyszeripar megjelenését a 19-20. század fordulóján hazánkban forgalmazott késztermékekből adunk ízelítőt.
A tárlat a mérés és a vizsgálat eszközeibe és a régi gyógyszeranyagokba is betekintést enged, nyomon kíséri a patikaedények formaalakulását a 17. és a 20. század között. Végül a gyógyszerkiadáshoz szükséges eszközöket mutatjuk be.
A már megszerzett élményeket a legbelső teremben, eredeti helyén látható, a kőszegi jezsuita fráterek által 1740-44 között helyben készített, kézzel faragott, festményekkel díszített officinabútor koronázza. A kőszegi jezsuita officina Európa-hírű képviselője a magyarországon "jezsuita-barokknak" is nevezett stílusnak.
A bútorzat és felszerelése az Iparművészeti Múzeum tulajdona.

Az egykori Arany Egyszarvú Patika (Jurisics tér 11.) látogatható kedd - vasárnap 9-17 óráig!