Hírek & események

Olvass és írj Anne Frankkal!


Olvass és írj Anne Frankkal!

Megnyílt az Olvass és írj Anne Frankkal! vándorkiállítás, melyet az amszterdami Anne Frank Háztól kapott Intézményünk Várnainé Balogh Beáta múzeumpedagógiai szaktanácsadó kezdeményezésére és mától július végéig interaktív foglalkozásokkal egybekötve is látogatható.

A megnyitón Lajos Tiborné, az Intézmény igazgatóhelyettese köszöntötte a résztvevőket, majd Ille Medox Zsolt kőszegi diák Sík Sándor Ember című versét szavalta el nagyon meghatóan. Ezután Sugár Judit, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke emlékeztetett arra, hogy 107 kőszegi zsidót hurcoltak el a haláltáborokba és megrendülten idézte fel saját családja tragédiáját. Kiemelte, hogy mennyire fontos megismertetni az emberekkel a személyes sorsokat, tragédiákat is. Az ilyen fotókkal, visszaemlékezésekkel dolgozó kiállítások segítenek közelebb hozni a pedagógusoknak a diákok számára távoli és nehezen feldolgozható történelmi tényeket.

"Anne Frank egy ablak, amin keresztül mindenki mást is láthatunk" – mondta Hédi Fanni, a vándorkiállítást létrehozó amszterdami Anne Frank Ház oktatási munkatársa. Hangsúlyozta: a kiállítás egyértelművé teszi, hogy emlékezni, emlékeztetni nem csak feketében, lehajtott fejjel, sötét gondolatokkal lehet. Elmondta, hogy a kiállítás ötlete 2010-ben vetődött fel, azért hogy elvigyék Anne történetét számos országba, városba és ezáltal a helytörténetre is felhívják a figyelmet.

Kelbert Krisztina, a Savaria Múzeum Történettudományi Osztályvezetőjének előadása következett A kockás füzet: Blau Márta naplója címmel, melyben párhuzamba állította Annet és Mártát, hiszen azonos korúak voltak, de a szhelyi Márta túlélte a koncentrációs tábor szörnyűségeit, és hazatérése után megírta visszaemlékezését. Naplóját édesapjának címezte, aki Németországban volt munkaszolgálatos és nem élte túl a borzalmakat.

A megnyitón többször hallhattunk idézeteket a naplóból, melyet (Anne-t megszemélyesítve) Lichtmann Flóra, szhelyi diák olvasott fel megrendítően.

A kiállításhoz kapcsolódó órákon a diákok megismerkednek Anne életének fontos mozzanataival, és az amszterdami Anne Frank Ház oktatási csoportja által kidolgozott feladatokon keresztül a az emberi jogokkal, a történelmi kontextussal és természetesen Anne naplóján keresztül a kamasz lány érzéseivel, vágyaival, konfliktusaival, természethez való viszonyával is. Várjuk iskolai csoportok (9-18 éves korosztály) jelentkezését az ingyenes foglalkozásainkra! Regisztráció: Várnainé Balogh Beáta múzeumpedagógiai szaktanácsadó email címén: balogh.beata@kvmkl.hu és a 06 30 0197196 telefonszámon.