Hírek & események

Sztehlo Gábor Emlékév 2024!


Sztehlo Gábor Emlékév 2024!

Megkezdődött a Sztehlo Gábor Emlékév 2024!

A Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár valamint a Történelemtanárok Egylete képviseletében munkatársunk, Várnainé Balogh Beáta múzeumpedagógiai szaktanácsadó részt vesz a Sztehlo Gábor Emlékév 2024 rendezvénysorozatán, melyet a Raul Wallenberg Emberség Háza, a Budapesti Főváros II. kerületi Önkormányzat, és a Magyarországi Evangélikus Egyház szervez. Ennek első állomásaként március 18-án nyitókonferenciára került sor Budapesten. Itt dr. Gyáni Gábor akadémikus  A budapesti XX. századi társadalom, különös tekintettel a zsidóságra című előadásában kiemelte, hogy a város lakosságának a dualizmus idején kb. 24 %-a volt zsidó identitású, akik asszimilált, polgárosodott értelmiségiek voltak. Dr. Bányai Viktória történész A zsidó gyermekmentés a háború alatti és utáni helyszíneiről és szervezőiről című előadásában arról beszélt, hogy az izraelita közösség hogyan gondoskodott az árvákról karöltve a Vöröskereszttel és a Jó Pásztor Egyesülettel. A svéd követségtől Friedrich Born volt a pártfogója Sztehlo Gábornak, aki a B szekció min. 2000 gyermekét mentette meg a háború végén s ezért megkapta a Világ Igaza kitüntetést. Dr. Kertész Botond történész ismertette Sztehlo Gábor élete(i)t, a lelkészt, a menedzsert, a hőst, az otthonteremtő személyiséget. " Igazi pásztor" mondták róla azok a gyermekek, akiket befogadott. Volt köztük zsidó, kikeresztelkedett, kommunista, de nyilas apa fia is. A diakónia megteremtőjeként folytatta életét 1950 után Svájcban bekövetkezett haláláig.

Az előadások után Zászkaliczky Zsuzsanna történész megnyitotta az Embermentés-másként fotókiállítást, majd ezt követően  a még élő Sztehlo gyerekekkel (dr. Keveházi László, dr. Andrási Andor, dr. Füzéki Bálint) és írókkal (Merényi Zsuzsa, Laborczi Dóra) folytatott kerekasztal beszélgetést Hajdú Tibor püspöki titkár.

A zárszót Gregersen- Labossa György mondta el, volt szombathelyi evangélikus lelkész, aki jelenleg a Sztehlo örökséget tovább vivő Evangélikus Diakóniai Bizottság Elnöke.

Keveházi Laci bácsi, a Gaudiopolis diákköztársaság első miniszterelnöke, volt kőszegi evangélikus helyettes lelkész,  szívélyes üdvözletét küldi ezúton is városunk polgárainak.

A zárszót Gregersen- Labossa György mondta el, volt szombathelyi evangélikus lelkész, aki jelenleg a Sztehlo örökséget tovább vivő Evangélikus Diakóniai Bizottság Elnöke.

A konferencián kihirdetésre került egy pályázati kiírás diákok számára:

SZTEHLO GÁBOR ÖRÖKSÉGÉNEK ÚJRAGONDOLÁSA

- a Z generáció és a Gaudiopolis

A Sztehlo emlékév keretében meghirdetett országos pályázatra azoknak a diákoknak a jelentkezését várják, akik a 2023/2024-es tanévben aktív tanulói/ hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek. A diákok jelentkezhetnek egyénileg vagy maximum három fős csoportokban.

FELADAT: A háttér megismerését követően a pályázók négy kategória egyikében készíthetik el az eredeti, korábban még be nem mutatott pályaműveiket.

1. Tudományos jellegű munkák (tanulmány, max. 10000 karakter)

2. Irodalmi jellegű munkák (esszé, novella, vers)

3. Képzőművészeti jellegű munkák (festmény, rajz, montázs, makett, képregény)

4. Multimédiás jellegű munkák (Podcast, TikTok videók, kisfilm, Instagram oldal)

• A pályázók jelentkezését 2024. 05.19-ig várják a sztehlo2024@gmail.com e-mail címre.

További részletek: https://www.wallenberghaz.hu/sztehlo-gabor-emlekev/